Există un singur lucru pe care să îl faci, un aliment pe care să îl consumi, un supliment pe care să îl iei, o dietă miraculoasă care să prevină cancerul? Află din articol dacă e prea frumos să fie adevărat și care sunt, totuși, soluțiile sănătoase de prevenție a bolii canceroase.
Deși adoptarea unui stil de viață sănătos nu constituie o garanție împotriva cancerului, includerea în rutina zilnică a următoarelor obiceiuri și comportamente ar putea reduce dramatic șansele de apariție a cancerului, mai ales dacă sunt însoțite de monitorizarea regulată a stării de sănătate și de screening-ul proactiv al bolii canceroase.
Ce presupune un stil de viață sănătos?
renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool și băuturi îndulcite pe bază de zahăr;
reducerea excesului de grăsime corporală* și/sau menținerea unei greutăți corporale sănătoase;
creșterea aportului de fibre din legume, fructe consumate întregi, leguminoase și din cereale integrale, în detrimentul cerealelor rafinate;
creșterea gradului de activitate fizică regulată;
testarea regulată împotriva unor infecții spectifice (infecție cu HPV, H. Pylori);
limitați excesul de alimente hiperprocesate, tip junk food și produsele reconstituite din carne roșie (mezeluri)/alte tipuri de carne;
limitarea expunerii la radiații UV;
evitarea expunerii profesionale la substanțe toxice cancerigene;
evitarea expunerii nenecesare la radiații;
limitarea poluării aeriene la care poți contribui chiar tu: plantând copaci, optând pentru aparate electrocasnice electrice, limitând emisiile mijloacelor de transport personale și/sau în comun, încurajând mersul pe jos sau transportul cu bicicleta la serviciu, la școală etc.
La ce ne referim când spunem *reducerea excesului de grăsime corporală?
Când facem referire la managementul greutății corporale, vorbim de fapt de comportamentele, obiceiurile alimentare și de stil de viață care contribuie la menținerea stării de sănătate.
Atunci când acea greutate mai mică se asociază cu o alimentație suficientă și diversă din punct de vedere al macro- și micronutrienților, cu mișcare blândă, managementul stresului, somn suficient, relație sănătoasă cu mâncarea pe termen lung ș.a.m.d. Și NU este rezultatul unor strategii de înfometare a organismului.
Evită utilizarea suplimentelor, a dietelor minune pentru prevenția cancerului
Nu există un singur lucru pe care să îl faci, un aliment pe care să îl consumi, un supliment pe care să îl iei, o dietă miraculoasă care să prevină cancerul. Știu că internetul e plin de astfel de afirmații și promisiuni, speranțe pe bani mulți și pe riscul sănătății omului.
Majoritatea suplimentelor existente pe piață nu beneficiază de suportul științific privind EFICIENȚA și SIGURANȚA utilizării lor pentru prevenția cancerului.
Dietele detox, vegană/raw, alcalină, cetogenică, câte și mai câte, pe lângă lipsa dovezilor eficienței, pot induce deficiențe nutriționale și tulburări metabolice care pot pune în pericol pe termen lung sănătatea.
Superalimentele. Nu există o singură soluție pentru o afecțiune multifactorială și atât de complexă precum cancerul.
Consumul excesiv de superalimente - inserați ce știți că e trendy acum- nu va rezolva problema sedentarismului și nici faptul că se consumă dulciuri la 12 noaptea. Sunt ca un leucoplast mic pe o fractură deschisă.
Dieta detox cu sucuri de morcovel și sfeclă 21 zile nu va anula consecințele unei alimentații dezorganizate ani de zile, mai ales dacă la finalul perioadei de detox revii la aceleași obiceiuri.
Simpla renunțare la produsele de origine animală nu va face alimentația mai sănătoasă dacă micul dejun e în continuare un covrig, la prânz ai un pate vegetal, ronțăi biscuiți într-o veselie și bei băuturi îndulcite.
De aceea, hai să fim cu picioarele pe pământ când trasăm cele mai potrivite strategii de prevenție pentru noi.
Surse imagini:
Ce este screening-ul bolii canceroase?
Conform OMS (Organizației Mondiale a sănătății) screening-ul înseamnă:
posibila identificare a unei boli într-o populație aparent sănătoasă, asimptomatică, prin intermediul unor teste, examinări sau proceduri, ce pot fi aplicate rapid și ușor unei populații țintă.
Acolo unde prevenția primară a bolii canceroase nu a putut fi suficientă (cum spuneam, nu este o garanție), detecția precoce, în stadii incipiente a bolii canceroase, poate însemna accesul la un tratament eficient, poate câștiga ani și o calitate a vieții mai bună pentru pacientul oncologic.
Ai grijă de unde îți iei informațiile!
Povestea, experiența unei singure persoane sau a mai multora (a vecinei, a cumnatei verișoarei vecinei și a unei prietene care a citit o X carte sau o Y postare), nu constituie o dovadă științifică sau o recomandare pertinentă pe care să o urmezi.
Din păcate, multe persoane fără morală și alte valori care să îi facă umani, profită de vulnerabilitatea oamenilor, frica de boală, în special de cele din sfera oncologică.
Deși nu toate sfaturile au la bază reavoința, îndemnul la inacțiune, neîncredere în medicina alopată și recomandările oficiale de prevenție a bolii canceroase, conduc spre un singur rezultat: pierderea șansei la sănătate și chiar la viață a persoanelor care au încredere în ceea ce ei spun/promovează.
În loc să irosiți energie să căutați vinovați închipuiți, să demonizați alimente, să încercați în disperarea dvs. N leacuri și suplimente, investiți în monitorizarea stării de sănătate, într-o alimentație variată, bazată în principal pe vegetale, în managementul stresului și în a trăi în armonie cu mediul și cei din jur.
Concluzii:
Nu există nici garanții și nici scurtături pentru a preveni cancerul, indiferent de tipul lui.
Însă se estimează că 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin măsuri în ceea ce privește:
optimizarea stilului de viață,
participarea la programe de screening proactiv. În prezent în România, conform cercetărilor mele, se derulează fie la nivel național sau local prin inițiative private:
- programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân și a cancerului rectal
- programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeș Papanicolau)
monitorizarea periodică a stării de sănătate (chiar și analizele anuale - profilul lipidic, glicemia, hemoleucograma, acidul uric, creatinina etc. fac parte din strategia de screenig a populației). Deși suntem terifiați de gândul de a face cancer, să nu uităm că la nivel mondial principala cauză de mortalitate este maladia cardiovasculară.
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi, fii sceptic și analizează critic astfel de promisiuni magice.
Cancerul este un termen umbrelă pentru numeroasele afecțiuni oncologice care diferă în funcție de sediu/tipul de celulă afectată, de tipul malign/benign etc. Nu este o afecțiune de sine stătătoare cum e hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, infarctul miocardic. Cancerul este o boală genetică (dar nu obligatoriu ereditară), care apare ca urmare a modificărilor de la nivelul genelor ce controlează diviziunea, creșterea și funcția celulară. Cancerul poate să apară aproape la nivelul oricărei celule din corp și avem trilioane din acestea, iar celulele canceroase au numeroare mecanisme prin care pot să scape de apărarea imună a organismului și să se dividă necontrolat. Zgâriind abia suprafața a ceea ce înseamnă patologia oncologică, e lesne de înțeles de ce turmericul sau detoxul nu funcționează în prevenția lui.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre intervenția nutrițională alături de dietetician, aștept să mă contactezi și hai să ne cunoaștem mai bine!
© Mihaela Acasandrei, Nutriționist-Dietetician
Programări: 0752 369 355 | nd.acasandrei@gmail.com
Comments