top of page

Cum te pot ajuta dacă ai diabet?

Și ce este educatorul în diabet?

De prea multe ori diabetul zaharat se confundă cu o sentință pe viață de a nu consuma carbohidrați, de a renunța la „micile plăceri” ale vieții.

Nu mânca grăsimi, nu mânca carbohidrați, nu mânca fructe, nu mânca pâine, nici paste, nici orez – NU, NU, NU.. și totuși ce să mănânci pentru a preveni diabetul zaharat? Dar dacă ai deja diabet zaharat?

DIETA ZILNICĂ JOACĂ 4 ROLURI CHEIE îN MANAGEMENTUL DIABETUL ZAHARAT:

Prevenție

te ajută să previi sau să întârzii apariția diabetului zaharat de tip 2/gestațional, în cazul persoanelor cu risc crescut de a face boala. 
Citește mai multe despre diabetul zaharat aici.

Management

te ajută să menții echilibrul glicemic, doar prin alimentație, mișcare sau alături de medicamentele prescrise de medicul diabetolog pentru reducerea glicemiei.

Complicații

poate preveni apariția complicațiilor asociate diabetului zaharat de tip (retinopatie, nefropatie, neuropatie, evenimente cardivasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Remisie

te poate ajuta să obții remisia parțială sau totală a diabetului (tip 2) = revenirea la valori normale ale glicemiei după min. 6 luni de la optimizarea alimentației/întreruperea medicației pentru diabet. 

În rolul de DIETETICIAN te pot ajuta în multe feluri:

Pot evalua dieta actuală și cât de adecvată este ea din punct de vedere nutritiv.

Pot prescrie planuri alimentare personalizate care vizează obiectivele tale specifice (de exemplu: creșterea calității nutriționale, te pot asista pe durata procesului de scădere în greutate, al managementului altor boli asociate pe lângă diabet, gestionarea alergiilor, a intoleranțelor alimentare prevenind astfel deficiențele nutriționale etc.).

Te pot ajuta să îți concepi listele de cumpărături, să îți planifici în avans mesele.

Asigur Terapia Medicală Nutrițională. Aceasta este o abordare medicală bazată pe dovezi științifice, pentru a asigura tratamentul nutrițional al afecțiunilor precum diabetul și bolile metabolice asociate (dislipidemie, hiperuricemie, hipertensiune arterială, steatoză hepatică etc.), apelând la un plan de nutriție individualizat, „croit” cum s-ar spune după nevoile tale unice.

Ce este educatorul în diabet?

Educatorul în diabet acreditat asigură educația continuă la persoanele cu diabet zaharat de tip 1, tip 2, gestațional, inclusiv oferă asistență pentru:

  • Înțelegerea modului în care alimentele și tiparul alimentar influențează glicemia și progresul diabetului zaharat;

  • Înțelegerea modului în care mișcarea regulată influențează starea de sănătate și echilibrul glicemic;

  • Oferă suport emoțional și implementarea unor strategii individualizate de gestionare a (di)stresului asociat diabetului;

  • Asigură o mai bună înțelegere a impactului pe care diabetul îl are asupra: sănătății reproductive, sănătății cavității bucale, a posibilelor complicații metabolice și riscului de a dezvolta mai repre diverse infecții,

  • Asigură o mai bună înțelegere a medicației prescrise de medicul diabetolog curant, inclusiv a insulinei și a tratamentului injectabil non-insulinic.

bottom of page