top of page

Dieteticianul - prima intenție sau ultima speranță?

Updated: Mar 4

Fie pentru a optimiza greutatea sau pentru a gestiona anumite afecțiuni, multe persoane ajung la dietetician doar atunci când toate încercările pe cont propriu au eșuat. Află din articol care sunt avantajele adresării de primă intenție la specialistul în nutriție și dietetică.



Voi începe prin a clarifica ce NU reprezintă adresarea la un nutriționist-dietetician autorizat. Multe persoane evită să ia legătura cu un specialist din frica de a nu li se limita drastic opțiunile alimentare.


Dieteticianul NU este poliția alimentelor!

Rolul dieteticianului este să te învețe în special CE SĂ MĂNÂNCI și doar în funcție de particularitățile afecțiunii te va sfătui ce să elimini sau ideal ce să limitezi, pentru a evita restricțiile severe și inutile.


Progress, not Perfect!

În alte cazuri le este rușine să nu dezamăgească nutriționistul cu care ar urma să colaboreze dacă nu ar respecta perfect recomndările.


În primul rând - perfect în nutriție nu există, doar perfectibil.


În al doilea rând, schimbarea o faci pentru tine, nu pentru a mulțumi dieteticianul. Rolul lui este să te ghideze mai ales atunci când îți este greu și simți că situația scapă de sub control, fără a te judeca.


Educație nutrițională, NU meniuri xerox!

Știu că industria dietelor ne-a învățat cu tot felul de reguli rigide, diete disociate, diete pe culori, pe grupe de sânge și mărimea degetului mic de la picior. Însă oricât de simple par de urmat aceste regimuri ce doar sună științifice, ele nu te învață esențialul: Și eu până la urmă, ce o să mănânc toată viața mea?


De aceea, dieteticianul îți poate oferi exemple de plan alimentar, idei de mese, gustări, repere de porții, însă cea mai valoroasă este educația nutrițională - să înțelegi nevoile corpului, cum se simt ele în corp, care sunt obiectivele prioritare ale terapiei nutriționale medicale și mai ales, cum să adaptezi principiile dietetice la provocările vieții tale unice și dinamice.



De ce e important să colaborezi cu un dietetician?


Nu este obligatoriu să lucrezi cu un dietetician pentru orice fleac, să spunem. Multe persoane sunt perfect capabile să își însușească obiceiuri sănătoase, să se informeze din surse verificate și fără să vină la dietetician. Nu este nevoie de expertiză de specialitate să crești consumul de lichide și să limitezi consumul de sucuri îndulcite de exemplu, ori să crești aportul de legume, ori să pregătești în avans mese hrănitoare pentru a evita să mănânci dulciuri când îți este foame.


Însă, dacă ai un diagnostic pus de un medic specialist, te confrunți cu simptome deranjante și ți s-a recomandat să inițiezi o dietă de excludere de exemplu, sau asociezi multiple afecțiuni care necesită dietetică de specialitate, cel mai bine este să iei legătura cu un dietetician. Astfel drumul către succesul terapeutic va fi mult mai scurt și cu semnificativ mai puține riscuri și complicații.


Drumul spre iad este pavat cu intenții bune!

Următoarele sunt lucruri auzite de la persoane cu care am colaborat și din păcate acesta este motivul predominant pentru care se adresează. Te regăsești și tu în situațiile de mai jos?

  • „Eu am slabit și m-am îngrășat peste 100 kg de-a lungul vieții mele.”

  • „Nu există dietă pe care să nu o fi încercat.”

  • „Înainte țineam câte o cură și slăbeam, dar acum nu mai reușesc să scad niciun gram și nici nu mai pot să țin niciun regim.”

  • „Am eliminat carnea pentru că e cancerigenă și/sau lactatele pentru că sunt proinflamatorii și/sau carbohidrații - pâinea, orezul, cartofii - pentru că îngrață și/sau fructele pentru că au zahăr și/sau glutenul & zahărul pentru că sunt toxice, dartot mă simt rău. Nu știu ce să mai mănânc.”

  • „Am renunțat la carne, lactate pentru că ele cresc colesterolul, carbohidrații - pâinea, orezul, cartofii - pentru că îmi dau „spike” glicemic, dar îmi este constant foame și simt nevoia să mănânc ceva dulce pentru a avea energie.”

  • „Am ajuns să nu mai mănânc nimic de frică să nu mă constip/să am diaree/să mă balonez. Nu știu ce să mai mănânc, nici nu pot trăi cu aer!”


Toate aceste persoane au sperat că iau cele mai bune decizii pentru sănătatea lor și în niciun caz nu trebuie să fie judecate. Însă tu poți învăța din experiența lor, să nu ajungi într-un punct critic în care tot ce simți față de mâncare este frică, rușine, dezamăgire, vinovăție, frustare.


Îți mulțumesc că ai ajuns până aici, iar dacă vrei să faci o schimbare în stilul de viață și te simți nesigur/ă de unde să începi putem discuta telefonic gratuit 5-10 minute.


Dacă vei primi toate răspunsurile și vei rezona cu mine, îți spun de acum că sunt încântată să lucrăm împreună!


© Mihaela Acasandrei-Poroh, Nutriționist-Dietetician Autorizat

Programări: 0752 369 355 | nd.acasandrei@gmail.com 


bottom of page