top of page

Ești într-o relație toxică cu cântarul? Ce alegi: divorț sau împăcare?

Cum ne influențează cântărirea comportamentul? Este cântarul dușmanul numărul 1? Sunt relevante cifrele afișate pe cântar? Ne cântărim sau ba? La aceste întrebări îmi propun să vă răspund în articol.



Am observat pe social media numeroase trenduri care în ciuda bunelor intenții se situează în cele din urmă la extreme - iubește-te și acceptă-te așa cum ești; - indiferent de greutatea pe care o ai, nu te cântări; - dacă ai crescut în greutate și hainele sunt prea mici, schimbă garderoba; - nu trebuie musai să îți cuantifici activitatea fizică, nici nu trebuie să faci zilnic mișcare.


Total de acord, dar nu e chiar așa. De ce?

Pentru că se pune problema greșit. Negru sau alb. Bun sau rău. Se consideră că soluția la aceste conștientizări ar fi micșorarea corpului, agresarea cu sport excesiv, epuizare, diete dezechilibrate, intervenții chirurgicale sau non-invazive pentru modificarea conformației corpului.


Dau un exemplu (absurd) de echivalență falsă:

Ai câteva kilograme în plus față de lunile trecute când te-ai urcat ultima dată pe cântar, gata trebuie să slăbești. Hai, ia lista de diete la rând și dă buzna în farmacie la „raftul de slăbit” sau ce alte năzbâtii mai sunt pe piață.


Astfel de observații nu ar trebui să aibă automat ca soluție o dietă restrictivă, eliminarea uneia sau a mai multor grupuri de alimente sau instituirea unor reguli draconice de alimentare.

Pe bună dreptate că acestea sunt comportamente de dietă maladaptative, încorporează convingeri că viața ta ar fi perfectă dacă vei avea un corp mai mic, pot induce chiar și tulburări de comportament alimentar serioase la un moment dat.


Ciclul dietelor este menit să eșueze tocmai pentru a deveni un client fidel al industriei de slăbit.


E important să te iubești și să accepți corpul pe care îl ai. Nu aștepta „corpul perfect” pentru a fi fericit/ă în pielea ta și asigură-te că ai un stil de viață echilibrat atât cât poți, în fiecare zi. Iar faptul că anumite schimbări alimentare în mai bine conduc și la reducerea greutății, asta nu înseamnă automat că îți reduci mărimea corpului pentru a te iubi mai mult, sau că nu îți accepți corpul. Sper că înțelegi ce vreau să spun..


Este cântarul dușmanul nostru?

Problema nu este faptul că te-ai cântărit sau că te strâng blugii preferați, ci este modul în care ne raportăm la propriul corp, imaginea corporală distorsionată, mentalitate unei persoane veșnic la dietă, faptul că fiecare își dă cu părerea despre corpul altuia, iar răutățile gratuite și sfaturile nesolicitate în materie de nutriție și slăbit sunt sport național. Undeva la egal cu datul cu părerea în epidemiologie și politică.


Citeam recent că mâncatul nesănătos a devenit atât de prevalent, încât a mânca echilibrat și a fi atent la nevoile propriului corpt sunt automat asociate cu dieta.

Dau câteva exmple persoanale:

„- Dar tu ești deja slabă, poți mânca orice, oricând.”

„- Mănânci legume? Dar de ce, ești bolnavă?” Nu știu câți dintre voi veți gusta gluma, de fapt nici nu știu dacă era pe bune sau nu.


La fel și cântăritul. Sau sosirea verii. Ori 1 ianuarie. Cântăritul nu este o scuză de a începe o dietă sau de a mânca orice, oricând dacă „ești în grafic”. Sosirea verii nu este un indiciu că trebuie să te înfometezi să ai „a perfect beach body”, cum nici 1 ianuarie nu e singurul moment din an în care să ne setăm obiectivul de a slăbi, a mânca mai sănătos și de a merge la sală.


Cum ar fi să normalizăm puțin lucrurile?

1. Suntem responsabili de modul în care ne alimentăm și cum alegem să trăim 24/7, în fiecare zi din an.

2. Mâncăm pentru a aduce nutrienți de calitate, includem alimente familiare, care ne plac, care ne aduc și alinare, dar și alimente funcționale care ne ajută să ținem departe bolile cronice moderne sau să ne gestionăm eventuale afecțiuni.

3. Mâncăm pentru a avea un corp bine nutrit, facem mișcare blândă pentru că organismul nostru e făcut să se miște, nu să stea la birou 10 ore/zi.

4. Mâncăm pentru a trăi bine, în armonie cu mediul, nu pentru a slăbi și a căuta validare din exterior sau a ne încadra în standardele de frumusețe ale societății.


Uite ce să NU mai faci

Atunci când apar modificări privind mărimea corpului în sensul unui surplus de grăsime corporală încearcă să NU te gândești imediat la ce dietă să ții ca să slăbești. Sau mai rău, o ții tot pe ultima, că îți amintești că ai slăbit 5 kg (dar nu a fost sustenabilă și ai recâștigat toate kilogramele de grăsime înapoi, dar ai pierdut și multe „grame” de încredere).


Te oprești 5 minute din tot zbuciumui pe care îl numim viață analizezi ce anume s-a modificat în rutina ta în ultimele luni:

  • Ai început să mănânci mai mult seara? Mănânci noaptea?

  • Te surprinzi ronțăind când ești copleșită sarcinile de la job?

  • Ai căderi de energie în mijlocul zilei și consumi dulciuri pentru a-ți reveni puțin deoarece știi că zahărul îți dă energie?

  • Este o perioadă mai stresantă și nu ai mai acordat la fel de multă atenție preparării în avans a mâncării sau mișcării?

  • Ai un nou partener/ă și ai împrumutat din obiceiurile alimentare, unele din ele mai puțin sănătoase?

  • Te simți copleșită de evenimentele din viața ta și ești mai indulgentă cu alimentația, altfel simți că nu faci față?

Pentru a putea opri cercul vicios, e important să identifici și să te concentrezi pe cauză, nu pe efect.


Dau un singur exemplu, dacă te simți obosit/ă peste zi, în loc să consumi dulciuri concentrate poți:

  • să te hidratezi mai bine, poate ești deshidratată,

  • să consumi un fruct sau legume crude care să te energizeze prin aportul de vitamine, minerale, apă,

  • să ai o masă nutritivă, cu carbohidrați cu absorbție lentă, proteine de calitate din pește de exemplu și legume din abundență, care hrănește organismul și nu îl dezechilibrează hormonal,

  • să reduci consumul de cafea, deoarece în exces poate avea efectul opus,

  • să găsești o rutină de somn care să te ajute să dormi mai bine.

Uite câte soluții sunt care nu aduc „calorii goale” și chiar te ajută.


Un kilogram în plus NU înseamnă că e un kilogram grăsime

Faptul că ne putem cântări din când în când, asta nu înseamnă că dezvoltăm o obsesie și ne cântărim de mai multe ori pe zi, nici zilnic, nici săptămânal, poate o dată la câteva luni, cum te simți confortabil.


Nici că e o tragedie dacă apar 1-2, chiar 3 kg în plus pe cântar. Acestea pot fi fluctuații normale ale organismului:

  • Materiile fecale: în medie o persoană produse 150 g/zi, în funcție de canitatea de fibre consumate, în special cele insolubile. Fibrele din cereale fermentează mai puțin la nivelul intestinului și absorb apa, contribuind la creșterea cantității materiilor fecale. Plus că durata maximă a tranzitului este de cca. 60 de ore. De aici, fă tu calculele.. (știu, nu e sexy deloc subiectul și mă voi opri aici)

  • Depozitul nostru de glicogen: fiecare gram de carbohidrat este depozitat sub formă de glicogen împreună cu cca. 3 g. apă. În funcție de aportul de carbohdidrați de peste zi, gradul de activitate fizică desfășurată, gradul de hidratare, „există o explicație” pentru eventuala creștere în greutate.

  • Cafeaua, alcoolul, lipsa somnului, sedentarismul influențează variațiile în greutate

  • La femei, fluctuațiile hormonale pot modifica greutatea din cauza retenției hidrice, a tranzitului intestinal lent.


Atenție la nuanțe. Am scris creștere în greutate (grăsime, mușchi, apă, oase), nu grăsime. Deci eclerul pe care l-ai mâncat aseară nu s-a transformat a doua zi în 500 g de grăsime în plus pe cântar.


Mărimea la haine îți poate juca feste

Dacă încerci haine noi și observi că ai crescut 1-2 mărimi, ține cont că mărimile variază în funcție de producători, de modelul obiectului de îmbrăcăminte și chiar mai mult decât atât, nu toate hainele ne „avantajează” corpurile atât de diferite și frumoase prin unicitatea lor.


Monitorizarea greutății poate fi un comportament preventiv dacă e folosită ca busolă pentru a-ți recalibra obiceiurile alimentare atunci când simți că lumea îți fuge de sub picioare.

NU ca metodă de a-ți pedepsi corpul și a-ți aminti cât de lipsit/ă de voință și disciplină ești.

NU ca muniție pentru a-ți confirma că nu meriți ceva mai bun.


Și tu consideri cântarul dușmanul tău?

Te urci pe el să verifici dacă nu cumva te-ai îngrășat? Deja în mintea ta ai eșuat, dar mai cauți o confirmare care să îți pună capac? Onest, cântarul și uneori chiar analizatoarele corporale, nu pot evidenția adevăratul progres pe care oamenii îl simt atunci când își optimizează greutatea (a se înțelege compoziția corporală).


Nu vine nimeni să spună: Wooow am slăbit 5 kg și gata.


Este despre ceea ce ajungi să simți! Persoanele cu care colaborez povestesc:

  • Cum pot să urce până la etajul 4 pe scări fără să își dea sufletul

  • Cum sunt mai energice și au o relație mai bună cu propriul corp; nu văd procesul ca pe unul de slăbire, ci ca unul de îngrijire (am grijă să mănânc nutritiv, am grijă să fiu conștient/ă de senzația de foame și saturație, am grijă să îmi respect corpul și nevoile nutriționale și emoționale într-un mod responsabil etc.)

  • Cum se bucură de noi gusturi, combinații noi și sunt curioși să îîncerce alimente noi, să aibă o alimentație variată

  • Cum sunt încântați că deprind obiceiuri alimentare echilibrate în familie și abia așteaptă să le transmită mai departe urmașilor.

Tu în care parte îți dorești să te afli?



Vrei să faci o schimbare în stilul de viață și te simți nesigur/ă de unde să începi, ai puțină încredere că vei reuși din prisma experiențelor anterioare? Putem discuta telefonic gratuit 5-10 minute.


Dacă vei primi toate răspunsurile și vei rezona cu mine, îți spun de acum că sunt încântată să lucrăm împreună!


© Mihaela Acasandrei, Nutriționist-Dietetician

Programări: 0752 369 355 | nd.acasandrei@gmail.com

Comments


bottom of page