top of page

Merg la nutriționist doar dacă vreau să slăbesc?

Updated: Dec 15, 2022

Ai nevoie de ajutor cu modul în care te alimentezi sau ai o afecțiune care necesită ajutor de la specialist? Află care este rolul unui nutriționist-dietetician. Posibil să devină cel mai bun prieten al tău, indiferent dacă dorești sau nu să îți modifici greutatea.



Atunci când vrei să construiești o casă te consulți cu un arhitect pentru a face planul de execuție. Când ți se strică mașina, te adresezi unui mecanic.


De ce ar fi diferit în momentul în care vrei să „construiești” un stil de viață sănătos? Sau când ceva nu funcționează optim în organism, și dorești să găsești soluții pentru problema de sănătate?


Dietetician, nutriționist, coach în nutriție. Ai crede că este aceeași Mărie, cu altă pălărie. Însă există diferențe majore între aceste titluri, atât în ceea ce privește competențele, dar și răspunderea pentru recomandările prescrise și siguranța sănătății tale.

Există multă confuzie în ceea ce privește termenologia, însă toată viața aflăm lucruri noi și învățăm să luăm decizii dintre cele mai bune pentru sănătatea noastră.


Ce înseamnă termenii „nutriționist” și „dietetician”


Sunt multe persoane care emit opinii în domeniul nutriției, unele fără a deține obligatoriu calificări în acest sens - tehnicieni nutriționiști, antrenori personali, pasionați de nutriție, terapeuți în nutriție și alte formule magice care mai de care atrăgătoare.

Însă nutriția este o știință, nu o opinie. Astfel, în cadrul Universităților de Medicină și Farmacie din țară există de peste 10 ani specializarea Nutriție și Dietetică, 3 ani licență și 2 de master. Absolvenții sunt nutriționiști-dieteticieni, care se ocupă cu partea preventivă și curativă a nutriției, ca ramură a medicinei:

Nutriționist

Componenta nutriției este utilă în optimizarea alimentației pentru o viață sănătoasă, în absența bolii. Presupune educația comunitară și individuală în vederea însușirii obiceiurilor alimentare sănătoase și a bazelor nutriției pentru susținerea unui stil de viață echilibrat, implicit în situații fiziologice particulare: preconcepție și sarcină, diversificare, alimentația copiilor și adolescenților, nutriția adultului și a vârstnicilor.

Dietetician

Deși din reflex te gândești la ultima dietă de slăbit pe care ai urmat-o, află că în acest caz, prezența cuvântului „dietă” în titulară face referire la dietetica de specialitate în afecțiuni cronice și acute sau terapia medicală nutrițională (TMN).

Termenii nutriționist și dietetician sunt interschimbabili. Însă reține că dieteticianul este și nutriționist, dar nutriționistul (tehnicianul nutriționist, de exemplu) nu este dietetician, prin urmare acesta nu poate prescrie planuri alimentare dacă sunt prezente boli sau condiții medicale. Și țin să precizez că obezitatea, caracterizată printr-un exces de grăsime, respectiv dislipidemia (colesterolul crescut, mai exact valorile LDL-colesterolului ridicare, a HDL-colesterolului scăzute sub limita normală, trigliceridele crescute) sunt afecțiuni metabolice. Prin urmare intră în sfera dieteticianului.


Mergi la nutriționist doar dacă vrei să slăbești?


Rolul nutriționistului-dietetician nu este acela de a scădea în greutate persoanele, ci de a le reda starea de sănătate și/sau de a le ajuta să o păstreze pe termen lung.

Scăderea în greutate și îmbunătățirea analizelor, remisia anumitor afecțiuni sau managementul corect al patologiilor e important să reprezinte o consecință favorabilă a recomandărilor nutriționale, implementate în siguranță, sub atenta monitorizare a specialistului în nutriție.

Metodele prin care obiectivele nutriționale se obțin trebuie:

  • să fie aliniate ghidurilor medicale de actualitate,

  • să fie sustenabile - adică persoanele cărora li se adresează recomandările nutriționale să le poată respecta,

  • să fie individualizate - să țină cont de particularitățile antropometrice, de afecțiunile preexistente, de preferințele alimentare, culturale, religioase, de buget etc.

Concluzie


Învață să mănânci sănătos pentru a preveni instalarea bolii sau pentru a-i întârzia/stopa progresia dacă aceasta există deja.


Te poți adresa unui nutriționist-dietetician pentru numeroase motive, nu doar atunci când prezinți tulburări de greutate sau dacă ai o anumită boală. Prevenția este de primă intenție și mă bucur că un număr tot mai mare de persoane sunt preocupate de acest aspect - prevenția bolilor prin intermediul alimentației sănătoase.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre intervenția nutrițională alături de dietetician, aștept să mă contactezi și hai să ne cunoaștem mai bine!


© Mihaela Acasandrei, Nutriționist-Dietetician

Programări: 0752 369 355 | nd.acasandrei@gmail.com

bottom of page